original.251

Après lo primièr viatge del breton Jacques Cartier a tèrras de Quebèc, un occitan arribèt a çò que seriá nomentat pendent sègles coma coma Nòva França per i bastir la primièra colònia europèa. Maugrat l’intencion, la tòca de l’occitan Joan Francés de la Roca de Roberval foguèt pas una capitada e un an e miei après, la colonizacion d’aquel territòri d’America del Nòrd seriá arrestada fins l’arribada en 1608 de Samuel de Champlain.

Aqueste episodi desconegut de l’istòria de Quebèc foguèt tant singular coma la personalitat de de la Roca, amic del rei, protestant, governador, despòta, e pirata. Maugrat tot, la literatura del sègle XVI e après reculhiguèt amb divèrsas òbras lo pas d’aqueste occitan per tèrras quebequesas. Dempuèi 1535, la corona de França sabiá ont èra aquela tèrra mas poguèt pas la colonizar fins fòrça temps après.

Tà léger la seguida, rendetz-vos suu site Sapiéncia.eu !