stereoma

En Itàlia los reis etruscs avián conquistat la confederacion que se sonava Latium – los tribús dels latins, que s’èran consolidats en tot establir la vila de Roma, nomentada aprep l’eròi mitic, Romulus. Los latins se revoltèron contra los Etruscs, e victorioses, establissián, primièr un reialme latin e puèi una republica. Menaçats per las ciutat-estats ja ben establidas e amb un poder considerable, coma Cartago, prèp de la modèrna Tunis dins Africa del nòrd, los Romans creavan un poder militar plan formidable a lor torn.

Contrarotlada per una oligarquia aristocratica, la republica romana devenguèt pus que jamai dependenta sus sos esclaus per son existéncia.

Las tèrras dels paisans liures de la peninsula italiana foguèron compradas per l’aristocracia, qu’introdusiá los esclaus – captius de guèrra – per cultivar los camps. Los paisans liures migravan a la vila de Roma, ont devenguèron una populacion parasitica, en tot viure de l’aristocracia, e en tot constituir un grand e dangierós  problèma social, e una electorat paure e indolent.

 

Tà léger la seguida, rendetz-vos suu site Sapiéncia.eu !