Clare-Cave-3

L’analisi d’un uas d’ors trobat en una balma irlandesa a balhat de pròvas de l’arribada de l’òme modèrn 2.500 ans abans de l’edat confirmada per l’arqueologia. Fins uèi lo jorn se pensava que l’òme modèrn, Homo sapiens sapiens, èra arribat a la illa d’Irlanda fa solament 10.000 ans. Ara una còla de scientifics a confirmat que i arribèt fa 12.500 annadas.

Las pròvas del radiocarbòni son estadas fachas sus un uas d’ors amb d’inscripcions d’Homo sapiens sapiens e confirman que foguèron fachas fa 12.500 ans, çò es 2.500 ans abans que non se pensava. La descobèrta es estada presentada al Musèu Nacional d’Irlanda.

Maugrat que l’uas d’ors ja èra estat trobada en una balma al comtat de Clare en 1903, en la còsta oèst d’Irlanda, èra estat conservat dins lo Musèu Nacional d’Irlanda, en Dublin, fins que una còla d’aquel musèu decidiguèt de tornar l’estudiar. Mas coma aqueste musèu a mai de 2 milions de pèças dins la sieuna colleccion èra pas estat trobat fins l’an 2016. Una segonda pròva amb radiocarbòni foguèt facha en Oxford e aquesta balhèt la mateissa edat: 12.500 ans.

Tà léger la seguida, rendetz-vos sus Sapiencia.eu !