cats

Avèm totjorn devinat que nòstrei gats domestics (felis silvestris catus) venon dau levant e de felis silvestris lybica. Li aviá mantuneis entre-senhas dins aquesta direccion, coma lo pivelatge deis egipcians per aquel animal, d’autreis indicacions arqueologicas mai ancianas, o simplament lo fach que siágue actiu durant la nuèch (contrarament a felis silvestris silvestris, lo gat sauvatge europenc). D’entre-senhas que fugueron ja confirmadas per d’analisis geneticas coma aquelei de Carlos Driscoll et al. (2007).

Pasmens, l’istoria precisa de l’evolucion e de l’espandiment dau gat era encara largament desconeguda. Aquò cambia amb un papier de Claudio Ottoni et al. dins Nature Ecology & Evolution, signat per pas mens de 29 cercaires que representan un vintenau d’universitats a travèrs dau monde.

Tà léger la seguida, rendetz-vos sus Sapiencia.eu !