scanpyramids

Après de sègles d’estudi dei arqueològs, lei piramidas d’Egipte son totjorn tan misteriosas. E se lei fisicians podián adjudar ? O mielhs encara : e se podián demandar l’adjuda deis estelas ?

Es lo resumit d’un projècte menat per una collaboracion de KEK (“lo CERN japonés”), l’Universitat de Nagoya, e lo CEA (Commissariat à l’Energie Atomique). Ambé d’otís istoricament utilisats per estudiar lei proprietats fondamentalas dei particulas subnuclearas, an pogut faire una mena de radiografia de la Granda Piramida de Kheops, dins Gizeh.

La beutat de la cauva es que li a pas manco besonh de bastir un accelerator de particulas : es ja aqui, l’accelerator es nòstreis estelas e lei particulas son lei “muons” dei rais cosmics. Lei vesem pas, mai son de lònga un fum de muons, aquestei cosin de l’electron, que traversan nòstrei còrs e tot çò que rescontran.

 

Tà léger la seguida, rendetz-vos sus Sapiencia.eu !