Sapiéncia Lo südwesterdeutsch african reviscòla

Los alemands marchèron del país fa gaireben 100 ans. Puèi lo territòri de Namibia foguèt envasit pels angleses e los africans del sud. Amb eles arribèt la lenga anglesa e l’afrikaans. Uèi encara se parla alemand a Namibia ? E òc ! Pas de creire ! Foguèt una lenga coloniala e pro e ara solament la parlan qualques vielhs! Pas corrècte. Mai de 30.000 namibians blancs e negres la parlan encara uèi lo jorn. E los pichons-filhs l’an volgut aprene per los comprene. Es pas lenga oficiala mas coma lenga nacionala reconeguda a cèrts dreches. E pauc cha pauc es tornada d’èsser ensenhada dins las escòlas. Ara las estadisticas parlan de centenats de milièrs que l’estúdian. Pòt tornar reviscolar coma fa cent ans ? Los lingüistas o creson pas e dison que, maugrat tot, encara es una lenga jos pression. Amb ela i a dètz lengas nacionalas mai e fins 15 dialèctes o lengas plan pichonas a Namibia. Tot pr’amor qu’es un estat plurinacional e atanben plurilingüe.

Per legir la seguida, rendètz-vos sul site de Sapiéncia aicí